BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Wednesday, November 03, 2010

Awareness Of Pneumonia

Gwa tulis entry ni sambil tgk tbs.. Rasa mcm penting je gwa nak share benda yg gwa tgk ni kat blog gwa..

Gwa pun x pasti mcm mana penyakit pneumonia.. Pernah dgr tp detailnya gwa x taw.. Tp bila dgr doc yg bercakap pasal pneumonia ni rasanya mcm ngeri la jugak.. Pneumonia skrg ni pembunuh kanak2 no 1 kat dunia.. 2.5 juta kanak² mati setiap tahun kerana penyakit ni..







Kat Hong Kong & Singapore vaksin utk pneumonia memang dibekalkan secara percuma kepada rakyat diaorg.. Kat Malaysia ni xde la mcm tu lg.. Nak vaksin ni kena bayar.. Dlm RM250 - RM300..

Bagi gwa kalau sayang anak tu berbaloi la harga tu.. Kesian la kat bdk2 kecik tu.. Kalau mereka bleh paham ape tu Pneumonia, tentu mereka pun sukarela nak dicucukkan ngan vaksin ni..
Kat Malaysia penyakit ni jadi pembunuh kanak² no. 5!

Mana² blogger yg ada anak, adik or anak sedara yg kecik².. Cuba la risik² pasal vaksin ni.. Preventi0n is better than cure.. Ayte?
Lg best kalau lu org bleh sponsor vaksin ni pada anak² kecil.. X kira la anak sapa pun..
Janji ikhlas.. Mesti rawks punya ar dpt tgk bdk² kecik tu membesar tanpa pneumonia.. Dan org yg bertanggungjawab terhadap tu adalah lu.. Lu n lu.. Yearghh.. U guys rawks..

Ni post serius ni.. Jgn wat maen².. Go n do sumthing about this..

Kat tbs td ada gak cite pasal aspire netbook.. Comel.. Mcm hp mini tu.. Tp lg comel.. Mcm2 kaler ada.. Ada gak cite pasal uniqlo.. Clothing dr japan.. Dah nak bukak outlet kat kl.. Rasanya 4th n0v opening dia.. Jualan murah gile².. Mcm2 freebies ada..

Tp saving a child life is far more better than th0se things ayte?

14 whooperz:

teddyuna said...

yup btul3...


knp kt mlaysia xbgi vaksin free eah?

Whoopz said...

Una : ntah.. Mahal kot..

nurul huda said...

kalo sy kaya, sy bg free tok budak2.
lg orang yg kurang mampu 2..
hmmm

aLya said...

malaysia negare kedekut la..
diorg pk lak bnd2 cmnie..
tapi lau u try g propose kat org2 yg nak btanding plhnraya akan dtang..
knpem diorg nak..
wat raih undi..huhu

Razman said...

kat mesia ni ptotnya boleh free sume medical utk org susah. tp pemimpin sebok nak menara tinggi. sebok nak kayakan orang yg dh mmg kaya. rakyat derita xpe, janji hidup diorg bahagia.

Fida Ghazi said...

ye whoopz,
bila ada anak.. lagilah yg baru nak besar.. selalu sakit.. duit mmg habis ke diorang..cuti tahun pon abis ke diorang.. takpa....

Redbloodsnow said...

tuh la kan. spatutnyer gov mesia bg vaksin...hmmppp...

Whoopz said...

Huda : gwa doakan lu kaya dak kecik.. Jgn lupa janji dah le..

Alya : hahah.. Masa nak mengundi mintak seme dpt.. :p

Whoopz said...

Razman : jgn lupa mengundi bro.. Pangkah yg mana patot.. Hahah..

Fida g : miyen ngan rifqah kuat.. N0 w0rries.. :)

Zie : gwa setuju ngan lu :)

nurkaloi said...

uwhh
memang bahaye weyh
mintak di jaohkan tu sume
kat malaysia kene mahal coz tak byk g kot kes cam tuh

Whoopz said...

Nurkaloi : kerajaan tunggu kes ni byk br nak kasi vaksin free kot

nurkaloi said...

aiiyyyakkk....
jgn laa gitu

teddyuna said...

whoopz.. phenomia tu ape?

Whoopz said...

Nurkaloi : mcm gitu la nampaknya..

Una : radang paru2 aka paru2 berair.. klik cni for more info